25-26 octombrie la Sirnea va invitam la sarbatoarea Focul lui Sumedru
Focul lui Sumedru – 25 octombrie. De Sf. Dumitru, locuitorii din satele Sirnea, Fundata si Moieciu fac „Focul lui Sumedru”, sarbatoare la care participa in principal copiii satului, dar si adultii. Copiii, imbracati in portul popular specific locului, fac un foc mare si joaca dansuri sacre in jurul lui. Cei mai curajosi isi iau avant si sar prin foc sau peste focul lui Sumedru, ocrotitorul recoltelor si oierilor.
Focul se face pe dealuri, de obicei in locul cel mai inalt si poate fi vazut de la mare distanta.
Focul lui Sumedru este o sarbatoare cu un pronuntat caracter funerar, cu origini precrestine, celebrand moartea si renasterea. Elementelor precrestine ale obiceiului li se adauga cele crestine, prin citirea in biserica a Acatistului Sfantului Dimitrie, iar semnificatia Focului lui Sumedru este aceea a unui scenariu al mortii si renasterii anuale a unei divinitati fitomorfe, un ceremonial ce cuprinde moartea violenta a zeului imbatranit la sfarsit de an prin taierea unui arbore din padure, urmata de renasterea acestuia prin incinerare, in noaptea de 25 – 26 octombrie. Focul are aici rol purificator si regenerator. Cenusa, carbunii aprinsi si alte resturi din rugul funerar sunt luate de sateni pentru a fertiliza gradinile si livezile.
Cine sare peste foc va fi sanatos si se va casatori in acel an. Daca este belsug de gutui si nuci, iarna va fi grea. Tot acum, se fac pomeni pentru morti.
Pe 26 octombrie, daca e luna noua, va fi iarna scurta si usoara. Daca e innorat, vant sau ploua, vor fi zapezi mari, ger si iarna lunga. Pentru a afla cum va fi vremea, ciobanii pun dulama intre oi – daca se culca pe ea o oaie neagra, iarna va fi usoara.
Tot acum se termina semanatul usturoiului, se tund coamele cailor, ca sa aiba par frumos, iar pe 27 octombrie, de Cuviosul Dimitrie cel Nou, din Basarabi, se tine Poitra lui Sumedru, cand se desfac stanele.