Românii au o tradiție frumoasă pentru noaptea Sfântului Andrei, cunoscut și ca Sântandrei Cap-de-Iarnă, care s-a transmis încă de la daci, din generație în generație. Și pentru că tradițiile poporului român sunt frumoase și mistice, merită să le cunoastem și să vorbim despre ele.
Pentru că Sf. Andrei este recunoscut ca ocrotitorul lupilor, vom merge pe urmele acestora și vom încerca să descoperim în drumeție pe văile ce înconjoară satul, pe Valea Ulmului și Valea Coacăzei, poteci cu urme de animale, locuri de poveste și ascunziș. Pentru că în sat creșterea animalelor este principala activitate, vom asculta de la săteni peripeții și întâmplari cu lupii care le-au dat târcoale la oi și chiar le-au mai sărit în strungă. Vom descoperi legătura și respectul acestora față de sălbaticiunile munților.
Vom povesti în jurul ceaunului cu tocană în care vom amesteca, printre mai multe cărnuri, aburi și condimente, povesti cu lupi, războinici daci și personaje misterioase. Obligatoriu să punem usturoi. Usturoi, pentru ca în noaptea de Sântandrei este una puternic marcată de sacru, astfel explicându-se manifestările specifice acestei sărbători: coborârea spiritelor care fură mana laptelui și a câmpului. Remediile cele mai eficiente pentru a contracara acțiunea acestor spirite neliniștite erau: sarea, usturoiul. Așa că vom folosi și noi din belșug usturoi și sare după gust.
Sâmbătă 26 noiembrie – Duminică 27 noiembrie