Despre Șirnea

Micuţul sat Şirnea din judeţul Braşov, o aşezare a pătorilor de la poalele Munţilor Piatra Craiului, la o altitudine de 1244 de metri, ascunde multe comori ale vieţii satului românesc de altă dată.

În anii ’60, localitatea Şirnea, din judeţul Braşov, era comună cu acte în regulă, dar a fost „retrogradată” la statutul de sat, deoarece nu avea ieşire la drumul naţional, iar liderii de partid care ajungeau aici nu voiau să se murdărească de noroi. Aşa că au decis să ridice Fundata la rangul de comună, iar Şirnea a devenit sat, Primăria fiind desfiinţată şi transformată în şcoală. Frumuseţile satului Şirnea nu au rămas în umbra acestei schimbări administrative, iar în scurt timp, localitatea a devenit primul sat turistic din România. Profesorul de biologie de la şcoala din sat, Nicolae Frunteş, a iniţiat acest proiect de promovare turistică şi a reuşit să-i convingă pe comunişti că frumuseţile rurale merită arătate străinilor.

Satul Şirnea este situat la 44 de kilometri de Braşov şi 47 de kilometri de Câmpulung pe DN 73. Înainte să ajungeţi la Fundata (dacă veniţi dinspre Braşov) sau după ce treceţi de Fundata (dacă veniţi dinspre Argeş) se face un drum care vă va duce la Şirnea. Are 5 kilometri,  este modernizat si este practicabil pe toată perioada anului.

Frumuseţile satului Şirnea nu au rămas în umbra acestei schimbări administrative, iar în scurt timp, localitatea a devenit primul sat turistic din România. Profesorul de biologie de la şcoala din sat, Nicolae Frunteş, a iniţiat acest proiect de promovare turistică şi a reuşit să-i convingă pe comunişti că frumuseţile rurale merită arătate străinilor.

Incepand cu data de 16 iulie 1973 satul Sirnea (Brasov), alaturi de alte 13 localitati, se declara, experimental, sat de interes turistic denumit „sat turistic”.