Închis
Închis

Călătorie printre tradiții străbune de Sântandrei Cap-de-Iarnă, tocană la ceaun, neapărat cu usturoi

Românii au o tradiție frumoasă pentru noaptea Sfântului Andrei, cunoscut și ca Sântandrei Cap-de-Iarnă, care s-a transmis încă de la daci, din generație în generație. Și pentru că tradițiile poporului român sunt frumoase și mistice, merită să le cunoastem și să vorbim despre ele.

Pentru că Sf. Andrei este recunoscut ca ocrotitorul lupilor, vom merge pe urmele acestora si vom incerca sa descoperim în drumeție pe văile ce înconjoara satul, pe Valea Ulmului și Valea Coacăzei, poteci cu urme de animale, locuri de poveste și ascunzis. Pentru că în sat creșterea animalelor este principala activitate, vom asculta de la săteni peripeții și întâmplari cu lupii care le-au dat târcoale la oi și chiar le-au mai sărit în strungă. Vom descoperi legătura și respectul acestora față de sălbaticiunile munților.

Vom povesti în jurul ceaunului cu tocană în care vom amesteca, printre mai multe cărnuri, aburi și condimente, povesti cu lupi, războinici daci și personaje misterioase. Obligatoriu să punem usturoi.

Usturoi, pentru ca această noapte este una puternic marcată de sacru, astfel explicându-se manifestările specifice acestei sărbători: coborârea spiritelor care fură mana laptelui și a câmpului. Remediile cele mai eficiente pentru a contracara acțiunea acestor spirite neliniștite erau: sarea, usturoiul. Așa că vom folosi și noi din belșug usturoi și sare după gust.

Iar dupa așa o misiune grea vom încerca să dezlegăm prin degustare, secretul unei vechi si delicioase rețete de tort de pere. Pere jambon și măiestrie șvăbească.  😉

La final vom pregati pentru fiecare un saculet special conceput in care vom pune grau incoltit pentru a avea spor in noul an.

 

SÂMBĂTĂ 8h

  • drumeție cu ghid – durata 3h
  • pregătire prânz la ceaun  –  durata 2h
  • masă de prânz (tocană ciobăneasca și tort de pere, pentru cei ce mănâncă fără carne vom putea pregăti păstrav la gratar) – durata 1h
  • atelier de lucru manual – săculeti cu grâu de Sf Andrei – durata 1h
  • intoarcere la pensiune

DUMINICĂ 4h

  • vizită la stână
  • degustare de produse tradiționale
  • vizită la muzeul etnografic din sat

* timpii sunt aproximativi, ne dorim sa petrecem cât mai mult timp împreună, aceasta este și măsura faptului că am reusit să vă oferim o experiență placută.  

Perioada: 30 noiembrie - 1 decembrie

Locuri disponibile: 0

din 8

Pret: 250

lei/persoana

Evenimentul a avut loc. Vedeti galeria foto pentru detalii.

Prognoza meteo

ȘIRNEA WEATHER