Ziua de Ignat cuprinde, în desfăşurarea sa, un întreg ritual care pregăteşte venirea Crăciunului. Şi aceasta pentru că o mare parte dintre bucatele preparate din carnea porcului sacrificat sunt consumate, în mod ritualic, de către familia reunită, la masa de Crăciun.
Asa ca vom urma si noi aceste traditii inca de dimineata. Dupa ce gazda la care vom merge a taiat și a transat porcul, va pregăti o masa pentru toti cei care au trudit la sacrificat grasunul si pentru noi, toti cei ce le suntem oaspeti.
Felul de seamă de la acest ospăț este pomana porcului pe care o vom prepara prin prăjirea într-un ceaun de tuci a bucăților de carne provenind din toate părțile porcului – mușchi, ficat, slănină, falcă, coastă. Pomana porcului o servim afara, daca vremea ne permite, in jurul ceanului de pe vatra, alături o mămăligă și murături. Se bea țuică sau vin fiert dupa preferinta.
Dupa masa, lasam gazda să pregătească bucățile de carne pentru cârnați și pentru conservare, slăninile se vor odihni în sare, carnea va prinde mreje de fum de fag în zilele următoare. Noi vom pleca în drumeție pe dealurile și văile din sat. Vom vedea ce tablou de toamna ne-a pregatit natura pentru aceasta perioada.