Închis
Închis

Jumări, aburi de vin fiert, scorțisoară și traditii de Ignat

Ziua de Ignat cuprinde, în desfăşurarea sa, un întreg ritual care pregăteşte venirea Crăciunului. Şi aceasta pentru că o mare parte dintre bucatele preparate din carnea porcului sacrificat sunt consumate, în mod ritualic, de către familia reunită, la masa de Crăciun.

Asa ca vom urma si noi aceste traditii inca de dimineata. Dupa ce gazda la care vom merge a taiat și a transat porcul, va pregăti o masa pentru toti cei care au trudit la sacrificat grasunul si pentru noi, toti cei ce le suntem oaspeti.

Felul de seamă de la acest ospăț este pomana porcului pe care o vom prepara prin prăjirea într-un ceaun de tuci a bucăților de carne provenind din toate părțile porcului – mușchi, ficat, slănină, falcă, coastă. Pomana porcului o servim afara, daca vremea ne permite, in jurul ceanului de pe vatra, alături o mămăligă și murături. Se bea țuică sau vin fiert dupa preferinta.

Dupa masa, lasam gazda să pregătească bucățile de carne pentru cârnați și pentru conservare, slăninile se vor odihni în sare, carnea va prinde mreje de fum de fag în zilele următoare. Noi vom pleca în drumeție pe dealurile și văile din sat.  Vom vedea ce tablou de toamna ne-a pregatit natura pentru aceasta perioada.

 

SÂMBĂTĂ 8h

  • invitație în gospodarie locală ți participare la ritualuri de Crăciun  –  durata 4h
  • masă de prânz (pomana porcului, vin/tuica fiarta) – durata 1h
  • drumeție cu ghid – durata 3h
  • intoarcere la pensiune

DUMINICĂ 4h

  • vizită la fermă cu animale, participare la activitatile specifice
  • degustare de produse tradiționale
  • vizită la muzeul etnografic din sat

* timpii sunt aproximativi, ne dorim sa petrecem cât mai mult timp împreună, aceasta este și măsura faptului că am reusit să vă oferim o experiență placută.  

Perioada: 13-15 decembrie

Locuri disponibile: 0

din 10

Pret: 250

lei/persoana

Evenimentul a avut loc. Vedeti galeria foto pentru detalii.

Prognoza meteo

ȘIRNEA WEATHER