1 Decembrie – să fii Român în fiecare zi

A început iarna pretutindeni în țară și se simte si aici, în Sirnea. Este mai frig ca niciodata, dar este nu doar duminică ci și Ziua României. Asta cred că înseamnă că este ziua noastră, a tuturor, deodată, nu-i așa?
Haideți atunci la biserică, frumos gătiți în straie de sărbătoare.În traista câteva prăjituri de post, evident, și cu mare ajutor din parta lui nea Gheorghică și a Mărioarei Calaican (Casa Marioarei) pentru ținuta mea de gală, ajung la biserica așezată la capătul a 97 de trepte (unii zic că-s 99, altii 100). Slujbele sunt azi două, una obișuită de duminică. Apoi, după câteva colinde cântate de micul cor al bisericii, în frunte cu dna Marioara Voinescu, se petrece a doua slujbă, un Te Deum de mulțumire pentru jertfa celor ce au faptuit Unirea de la 1918. Preotul paroh, Ionel Eduard Scorțea, are un glas minunat si privește cu duioșie spre băiețelul său și sotia aflați in biserică, în timp ce slujește cu drag. Apoi, câteva cântece patriotice, începute cu Imnul Național, ne aduce în starea de bucurie că trăim într-o țară frumoasă, care încă mai are multe de oferit nouă, Românilor.
Așa, anunțăm că în Șirnea, alături de cei care încă mai locuiesc acolo, ne alăturăm și noi, un grup de nou veniți dar mari iubitori ai acelor locuri, pentru a face ca Șirnea să strălucească și să fie cunoscută multora de pretutindeni, prin meșteșugurile și frumusețile acesteia. Completându-ne unul pe celălalt, fiind toleranți si cooperanți între noi, dorim să facem ca Sirnea să nu moară, să fie mai vie ca niciodată și să strigăm în gura mare, fie vară sau iarnă : Sunt șirnean, sunt român!
Și la sfârșit de an, să ne adunăm iarăși cum o făceau bunicii noștri la câte un ospăț bogat și să povestim toate câte s-au făptuit în cele 365 de zile de românism!
La multi ani, Românie, în fiecare zi a noastră de Români!
(Peisaj realizat de Alexandru Neagu – multumim!)

Articol publicat de Povești din Șirnea

 

 

Nu rata