Închis
Închis

Drumeție prin satele de la poalele Pietrei Craiului și la stânele de sub munte. Descoperim locuri pline de legendă, gusturi, tradiții autentice

Pentru primul weekend din septembrie, la început de toamnă, vă propunem să călătorim pe drumurile și potecile localnicilor luând urma turmelor de mioare ce se pregătesc să se întoarcă în sate, spre locurile de iernat. Este ultima perioadă în care turmele din munte se mai bucura de iarba verde, de ultimele flori de pe poieni și mai tremură la venirea serii de frica venirii ursului la stână. Spre aceste locuri ne întreptăm și noi pașii, să depănăm alături de ciobani întâmplările de peste vară, să simțim trecerea anotimpurilor în povestirile lor.

Sâmbătă dimineața, cum altfel ne putem conecta la energia locurilor dacă nu cu un mic dejun traditional din belșug, pregătit cu alimente locale. Ne pregătim apoi echipamentul și plecăm agale prin coada Șirnei către satul Peștera admirând peisajele ce ni se aștern de-a stânga și de-a dreapta drumului. Pe poteca care leagă satele găsim ultimele locuințe permanente ale Șirnei, mărturii ale permanenței așezărilor pe aceste plaiuri chiar și în locurile cele mai izolate. Continuăm pe Valea Coacăzei și urmăm drumul forestier ce ajunge în satul Peștera pe lângă vârful lui Stravăț. Ne oprim la Casa Folea și facem popas preț de un ceai, cât să ne tragem răsuflarea. Ne pregătim de aici să trecem prin Șaua Joaca peste măgurile Branului și să ajungem în poienile de sub munte, la Vladușca, Grind sau Poaiana Funduri. La Table ne oprim la izvor, luam o gustare și ne umplem sticlele cu apa rece venita direct din munte.
Admirăm de aici abruptul estic al Pietrei Craiului, cu formațiunile calcaroase unice de pe creasta nordică, ace, țimbale, brâne, vf La Om (Piscul Baciului), Vf. Ascuțit. Ne promitem că vom ajunge candva acolo, poate data viitoare 😉

Ne oprim și stăm de vorba cu ciobanii, observăm un crampei din viața și obiceiurile oamenilor de aici și a animalelor pe care le păstoresc. Continuăm agale drumul și urcăm spre Curmătura Groapelor, cel mai înalt punct de belvedere, unic în zonă, de unde putem admira toate satele din Țara Branului, rând pe rând, Șirnea, Peștera, Măgura, Moeciu, Șimon, Sohodol, Bran, toate se aștern ca pe o harta la picioarele noastre. Vedem la orizont, de jur-împrejur munții Postăvaru, Piatra Mare, Bucegii, Leaota și Piatra Craiului.

Coborâm ușor pe pleașa Șirnei, locul în care oamenii satului aduc animalele la păscut și locul în care, în zi de sărbătoare se strâng să petreacă împreună în cadrul unui amfiteatru natural.

Dupa ce ajungem la pensiune ne pregătim să mergem cu mașinile pe deal, la Cabana Hultanilor de unde privim culorile apusului ce se reflecta pe Șaua Strunga sau pe Valea Gaura a Bucegilor. După-amiaza și seara o petrecem împreună aici, depănând amintirile tocmai culese, stam în jurul focului și mestecăm împreuna în ceaunul ce înăbușă încet-încet,  bucăți de carne, legume, condimente și dragoste de natura si de oameni, un amestec magic din care iese un gulas ciobanesc de poveste.

Duminică dimineața, după ce mai verificăm o data, gustul bucatelor tradiționale, ne putem plimba cu bicicletele pe drumurile satului sau putem vizita Muzeul Etnografic, Olimpic și de Artă Contemporană „Nicolae Frunteș”, loc în care ne putem întoarce în timp și să descoperim unelte și scule folosite pentru prelucrarea lemnului,  pentru prelucrarea laptelui, a lânei, instrucție și educație școlară.

Nu ne vine să plecăm, așa că ne promitem să ne revedem cu locurile, oamenii și simțurile descoperite aici.

PROGRAM EVENIMENT

Evenimentul se desfasoara pe durata a doua zile, 5 si 6 septembrie.

Evenimentul se organizeaza pentru grupuri de maxim 16 persoane care vor calatori in grupuri mici,  la distanta de 5-10 m unul de celelalt. Grupurile vor fi formate din maxim 4 persoane, de preferat din aceeasi familie sau cerc de prieteni. Ghidul va pastra in permanenta coeziunea si siguranta grupului.

PROGRAM VINERI, 4 SEPTEMBRIE

 • dupa-amiaza si seara sunt dedicate cazarii la pensiune (check-in) si prezenatarea evenimentului din ziua urmatoare;

PROGRAM SAMBATA, 5 SEPTEMBRIE- total 14 h

 • Ora 9.00 – mic dejun traditional cu preparate si alimente locale din gospodaria proprie;
 • Ora 10.30 – întâlnirea și plecare în drumeție cu ghid local autorizat – durata 6h;
 • Ora 16.30 – intoarcere la pensiune si pregatire pentru petrecere si focul de tabara
 • Ora 17.30 – petrecerea din jurul focului, cu gulas la ceaun si hidratare dupa gust – durata 5.30h;
 • Ora 23.00 – încheiere eveniment – întoarcere la pensiune.
  * timpii sunt aproximativi, ne dorim să petrecem cât mai mult timp împreună, aceasta este și măsura faptului că am reușit să vă oferim o experiență placută.

PROGRAM DUMINICA, 6 SEPTEMBRIE- total 6 h

 • Ora 9.00  – mic dejun traditional cu preparate si alimente locale din gospodaria proprie;
 • Ora 10.30 – intalnire la Centrul de Activitati Turistice #deSirnea din centrul satului pentru a pleca pe biciclete sau/si pentru a vizita Muzeul Etnografic;
 • Ora 14.00 – program de voie si momentele in care ne luam la revedere de la gazdele noastre,  plecare de la pensiune;

HARTA SI DETALII TEHNICE TRASEU ()

ECHIPAMENT NECESAR

 • incaltaminte adecvata , cu aderenta buna, pentru o drumetie lunga;
 • haine, bluza și pantaloni adecvate pentru drumeție de 1 zi;
 • sapca/palarie de soare;
 • pelerina de ploaie;
 • mască de protecție pentru cazul în care ne întalnim cu alte persoane pe traseu și trebuie să acordăm asistență;
 • bidon de 1 l pentru apă;
  * vom definitiva împreună lista echipamentului necesar cu 2 zile înaintea începerii evenimentului în funcțe de evoluția prognozei meteorologice


PACHETUL INCLUDE

 • mic dejun traditional, sambata si duminica;
 • participare la drumetie cu ghid autorizat;
 • petrecere la ceaun, all inclusive;
 • plimbare cu bicicletele;

 

IMPORTANT

Evenimentul se desfasoara cu stricta respectare a prevederilor in vigoare in ceea ce priveste grupurile de persoane si distantarea fizica. 

Participanții la evenimentele organizate de noi care doresc sa ramană peste noapte sau pentru mai multe zile în sat, sunt rugați să selecteze din formularul evenimentului Serviciile suplimentare de care au nevoie, cazare și masă in regim de catering, astfel încât să stim ce rezervări trebuie să facem.

Având acreditare de ghid local atestat de Ministerul Turismului oferim gratuit servicii de informare turistică și de rezervare cazare și masă, pentru fiecare persoana/grup care apelează la noi.

Colaborăm doar cu unitați turistice de cazare si alimentație clasificate pentru a oferi turiștilor un nivel standardizat de calitate. vezi unitațile de cazare

Plata serviciilor de cazare și masă se face de către fiecare turist direct la pensiunea/hotelul unde a ales să petreacă sejurul.

După completarea formularului de rezervare veți fi contactat pentru a stabili toate detaliile necesare.

Perioada: 5-6 septembrie 2020

Pret: 120

lei/persoana

Evenimentul a avut loc. Vedeti galeria foto pentru detalii.

Coordonatori

Prognoza meteo

ȘIRNEA WEATHER