Pentru primul weekend din septembrie, la început de toamnă, vă propunem să călătorim pe drumurile și potecile localnicilor luând urma turmelor de mioare ce se pregătesc să se întoarcă în sate, spre locurile de iernat. Este ultima perioadă în care turmele din munte se mai bucura de iarba verde, de ultimele flori de pe poieni și mai tremură la venirea serii de frica venirii ursului la stână. Spre aceste locuri ne întreptăm și noi pașii, să depănăm alături de ciobani întâmplările de peste vară, să simțim trecerea anotimpurilor în povestirile lor.
Sâmbătă dimineața, cum altfel ne putem conecta la energia locurilor dacă nu cu un mic dejun traditional din belșug, pregătit cu alimente locale. Ne pregătim apoi echipamentul și plecăm agale prin coada Șirnei către satul Peștera admirând peisajele ce ni se aștern de-a stânga și de-a dreapta drumului. Pe poteca care leagă satele găsim ultimele locuințe permanente ale Șirnei, mărturii ale permanenței așezărilor pe aceste plaiuri chiar și în locurile cele mai izolate. Continuăm pe Valea Coacăzei și urmăm drumul forestier ce ajunge în satul Peștera pe lângă vârful lui Stravăț. Ne oprim la Casa Folea și facem popas preț de un ceai, cât să ne tragem răsuflarea. Ne pregătim de aici să trecem prin Șaua Joaca peste măgurile Branului și să ajungem în poienile de sub munte, la Vladușca, Grind sau Poaiana Funduri. La Table ne oprim la izvor, luam o gustare și ne umplem sticlele cu apa rece venita direct din munte.
Admirăm de aici abruptul estic al Pietrei Craiului, cu formațiunile calcaroase unice de pe creasta nordică, ace, țimbale, brâne, vf La Om (Piscul Baciului), Vf. Ascuțit. Ne promitem că vom ajunge candva acolo, poate data viitoare 😉
Ne oprim și stăm de vorba cu ciobanii, observăm un crampei din viața și obiceiurile oamenilor de aici și a animalelor pe care le păstoresc. Continuăm agale drumul și urcăm spre Curmătura Groapelor, cel mai înalt punct de belvedere, unic în zonă, de unde putem admira toate satele din Țara Branului, rând pe rând, Șirnea, Peștera, Măgura, Moeciu, Șimon, Sohodol, Bran, toate se aștern ca pe o harta la picioarele noastre. Vedem la orizont, de jur-împrejur munții Postăvaru, Piatra Mare, Bucegii, Leaota și Piatra Craiului.
Coborâm ușor pe pleașa Șirnei, locul în care oamenii satului aduc animalele la păscut și locul în care, în zi de sărbătoare se strâng să petreacă împreună în cadrul unui amfiteatru natural.
Dupa ce ajungem la pensiune ne pregătim să mergem cu mașinile pe deal, la Cabana Hultanilor de unde privim culorile apusului ce se reflecta pe Șaua Strunga sau pe Valea Gaura a Bucegilor. După-amiaza și seara o petrecem împreună aici, depănând amintirile tocmai culese, stam în jurul focului și mestecăm împreuna în ceaunul ce înăbușă încet-încet, bucăți de carne, legume, condimente și dragoste de natura si de oameni, un amestec magic din care iese un gulas ciobanesc de poveste.
Duminică dimineața, după ce mai verificăm o data, gustul bucatelor tradiționale, ne putem plimba cu bicicletele pe drumurile satului sau putem vizita Muzeul Etnografic, Olimpic și de Artă Contemporană „Nicolae Frunteș”, loc în care ne putem întoarce în timp și să descoperim unelte și scule folosite pentru prelucrarea lemnului, pentru prelucrarea laptelui, a lânei, instrucție și educație școlară.
Nu ne vine să plecăm, așa că ne promitem să ne revedem cu locurile, oamenii și simțurile descoperite aici.