Interviu Radio Romania International – Calator prin Romania

Transcript complet al prezentarii pentru emisiunea Calator prin Romania de la Radio Romania International din data de 28.02.2022

Buna seara, vă mulțumesc pentru invitație și pentru oportunitatea de a vorbi ascultătorilor dumneavoastră despre satul, oamenii și ținuturile atât de dragi mie.

Micul sat Şirnea din judeţul Braşov este o veche aşezare a păstorilor de la poalele munţilor Piatra Craiului, satul face parte din Țara Branului, ținutul dintre munții Bucegi, Leaota și Piatra Craiului.
Șirnea este un sat situat la o altitudine mare, la 1200 de metri, si se intinde de lungul vâii pârâului Sbârcioara dar și pe dealurile de jur-imprejurul acesteia sub forma de mici cătune pitorești, izolate, legate între ele de cărări tainice ce ascund încă multe comori ale vieţii satului românesc de altă dată.

Datorită reliefului zonei premontane specific ținutului Branului, cu văi adânci și muchii deluroase înguste precum și al faptului că accesul în sat nu se face direct din drumul național, ne bucuram încă la Șirnea de atmosfera pitorească a satului de munte tradițional. Imaginea din reclama cu văcuța mov păscând pe o fâneață alpină plină de flori, înconjurată de piscuri semețe o puteți vedea acasa, la noi la Șirnea.

Tradiția turismului în Șirnea este strâns legată de inițiativa regretatului profesor Nicolae Frunteș care încă din anii ’60 a văzut oportunitatea de a transforma satul în obiectiv turistic și astfel, prin proiecte de promovare turistică a reușit să instituie satului, încă de la acea vreme, titlul oficial de „primul sat turistic din România”

Avem astfel o tradiție care ne onorează și care ne obligă la responsabilitate față de provocările pe care le aduce dezvoltarea infrastructurii și a tehnologiei în păstrarea echilibrului ecosistemului dar și a culturii indigene. Afluxul tot mai mare de vizitatori în zone fragile din punct de vedere ecologic, așa cum este și la Șirnea, putând duce la o degradare puternică a mediului înconjurător.

Am înființat la Șirnea un Centru de Activități Turistice tocmai pentru a preveni impactul negativ pe care îl poate avea turismul în arii naturale fără un management corespunzator și de asemenea fiind conștienți că ecoturismul poate spori nivelul de educație și conștiință al turiștilor, transformându-i în susținători ai conservării mediului natural și cultural.

Misiunea Centrului de Activități Turistice #deȘirnea este îndreptată către susținerea și promovarea activităților pentru conservarea mediului cât și a bunăstării comunității locale. Activitățile propuse turiștilor care ajung la noi sunt susținute de catre locuitori ai satului și sunt exclusiv ecologice, fără impact asupra mediului.

Șirnea oferă, prin amplasarea sa, o multitudine de posibilități de a petrece timp în natură, multiple valențe istorice și culturale, nenumărate lucruri de făcut și de descoperit. Propunem mai multe moduri prin care puteți să descoperiți locurile și împrejurimile atât de încărcate de frumos, de istorie și poveste.

Organizăm drumeții tematice ghidate(tururi montane, tururi botanice, sesiuni de fotografie, observarea vieții sălbatice, viața animalelor de la stână), circuite cu biciclete electrice în Parcul Național Piatra Craiului și în satele învecinate, Peștera și Măgura sau plimbări agale pe ulițele satului în șaua caluților noștri blânzi de la Centru.

Cazarea se face în case și pensiuni primitoare cu gazde care știu să îi onoreze pe oaspeți, bucuroși că le-au trecut pragul, iar masa se poate servi în puncte gastronomice locale unde se pregătesc preparate tradiționale specifice zonei.

Propunem Sirnea, ca destinație turistică în care îmbinăm tradiția și turismul de aventură oferind astfel o experiență completă a ceea ce înseamnă pentru noi acest colț de Rai.

Vă mulțumesc și vă invit să descoperiti alături de noi frumusețea sălbatică, obiceiurile și îndeletnicirile locuitorilor unui sat tradițional de munte.
Vă așteptăm să descoperiți Șirnea.

Tags:

Nu rata